[0] продукта

  лв.Описание: МАЛЪК немски шпиц


Информация : НЕМСКИ ШПИЦ, ВКЛЮЧИТЕЛНО КЕЕСХОНД И ПОМЕРАН
(Deutscher Spitz, inklusive Keeshond und Pomeranian)
ПРОИЗХОД: ГЕРМАНИЯ
ДАТА НА ПУБЛИКАЦИЯ НА ОРИГИНАЛНИЯ ВАЛИДЕН СТАНДАРТ: 05.03.1998.
ПРИЛОЖЕНИЕ: ЗА ОХРАНА И КОМПАНЬОН
КЛАСИФИКАЦИЯ ПО FCI: ГРУПА 5 ШПИЦОВЕ И ПРИМИТИВИ, СЕКЦИЯ 4 ЕВРОПЕЙСКИ ШПИЦОВЕ. БЕЗ РАБОТНИ ИЗПИТАНИЯ
UTILIZATION : Watch and Companion Dog.

КРАТЪК ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД: Немските шпицове са наследници на произхождащото от каменната ера торфено куче и « Canis familiaris palustris Rüthimeyer » и по-късния езерноживеещ шпиц (Pfahlbau); те са най-старата позната порода кучета в Централна Европа. От тях са създадени многобройни други породи. В не-немскоговорещите страни вълчите шпицове са познати като кеесхонди, а той-шпицовете като померани.

ОБЩ ВИД: Породите шпицове са очарователни с прекрасната си козина, която стои изправена с помощта на изобилен подкосъм. Особено впечатляващи са гъстата, подобна на грива яка около врата и пухкавата опашка, носена гордо заметната над гърба. Лисичата муцунка с жив поглед и малките заострени, близко поставени уши придават на шпица неговия уникално типичен, бузест вид.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ: Съотношението на височината при холката към дължината на тялото е 1:1

ПОВЕДЕНИЕ И ХАРАКТЕР: Немският шпиц е винаги нащрек, кипи от енергия и е извънредно посветен на собственика си. Много е податлив на обучение и лесно възприема. Недоверчив е към непознати и липсата на ловен инстинкт го прави идеалното куче-пазач за дома и фермата.
Не е нито кротък, нито агресивен. Най-забележителните му черти са непретенциозността, пригодността да живее при всякакъв климат и дълголетието.

ГЛАВА
ЧЕРЕПНА ЧАСТ: Шпицът има средно голяма глава, гледана отгоре изглежда най-широка в задната част и се стеснява в посока към върха на носа.
Стоп: Средно изразен до дълбок, но никога рязък
ЛИЦЕВА ЧАСТ:
Нос: Носната гъба е заоблена, малка и чисто черна, тъмнокафява при кафявите шпицове.
Муцуна: Муцуната не е прекалено дълга и изглежда приятно пропорционална спрямо черепа.
При вълчия шпиц, големия шпиц и средния шпиц съотношението на дължината на муцуната и тази на черепа е приблизително 2:3, а при малкия и той-шпица приблизително 2:4.
Устни: Устните не са твърде разраснати, плътно прилепват към челюстите и не образуват гънки в края на устата. Напълно черни са при всички цветове, кафяви при кафявите кучета.
Челюсти/Зъби: Челюстите са нормално развити и с пълна ножична захапка с 42 налични зъба, съответствено на зъбната формула на кучето, т.е. горните зъби плътно припокриват долните и са поставени в равна редица в челюстта. При миниатюрния и той (померанския) шпиц липсата на няколко премоляра се позволява. Клещовидна захапка е позволена при всички разновидности на шпица.
Бузи: Бузите са нежно заоблени, не изпъкнали.
Очи: Очите са средни по големина, издължени, леко наклонени и тъмни. Ръбът на клепачите е черен при всички цветови разновидности, тъмнокафяв при кафявите кучета.
Уши: Малките уши са поставени високо и относително близо едно до друго, триъгълни и заострени. Винаги са носени изправени, връхчетата не се клатят.

ШИЯ: Средно дългата шия е стабилно поставена между раменете, леко извита без подвес при гърлото и покрита с гъста, пухкава козина, която образува голяма грива.

ТЯЛО:
Гръбна линия: Гръбната линия започва от връхчетата на носените изправени ущши и се слива в нежна крива с късия, прав гръб. Пухкавата, бухнала опашка, която частично покрива гърба, заобля силуета.
Гръб и холка: Високо поставената холка се снижава видимо към възможно най-късия, здрав и прав гръб.
Поясница: Къса, широка и силна.
Крупа: Крупата е широка и къса, не е скосена.
Гърден кош: Дълбок и добре засводен, гръдната кост е добре развита.
Долна линия: Гръдният кош стига колкото се може по-назад, коремът е само леко прибран.

ОПАШКА: Опашката е поставена високо и е средно дълга. Издига се нагоре и се завива над гърба, направо от основата. Лежи плътно върху гърба и е покрита с много пухкава козина. Допуска се да е двойно навита при връхчето.

КРАЙНИЦИ:
ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ:
Общ вид: Права, доста широка предница.
Рамене: Лопатките са дълги и добре наклонени назад. Раменната кост, която е с почти същата дължина, образува ъгъл от 90 градуса спрямо лопатката. Рамото е добре замускулено и здраво свързано с гръдния кош.
Лакет: Лакетната става е силна, плътно прилепнала към гръдния кош и не се извръща нито навътре, нито навън.
Лакетна кост: От лакета до китката крайникът е със средна дължина спрямо тялото, здрав и напълно прав. Задната част на крайника е богато окосмена.
Китка (метакарпус): Силните, средно дълги китки са разположени под ъгъл 20 градуса от вертикала.
Предни лапи: Предните лапи са възможно най-малки, обли и със свити пръсти, тъй наречените котешки лапи, с добре засводени пръсти. Ноктите и възглавничките са черни при всички разцветки, но тъмнокафяви при кафявите кучета.

ЗАДНИ КРАЙНИЦИ:
Общ вид: Задните крайници са много мускулести и изобилно окосмени отзад. Задните крайници са прави и успоредни, гледани отзад.
Горно и долно бедро: Горната и долната част на бедрото са относително равни на дължина.
Скакателна става: Силна и само средно заъглена, не се обръща нито навън, нито навътре при движение.
Глезен (метатарзус): Глезените са средно дълги, много силни и вертикални спрямо земята.
Задни лапи: Задните лапи са възможно най-малки, с плътно прибрани и добре засводени пръсти, тъй наречени котешки лапи. Възглавничките са груби. Цветът на ноктите и възглавничките е възможно най-тъмен.

ПОХОДКА И ДВИЖЕНИЯ: Немският шпиц се движи право напред с добър тласък, с плавни и пружиниращи движения.

КОЖА: Кожата е плътно прилепнала по тялото, без бръчки.

КОЗИНА:
Косъм: Немският шпиц има двойна козина дълъг, прав и стърчащ покривен косъм и къс, гъст и подобен на памук и вълна едновременно подкосъм. Главата, ушите, предната страна на крайниците и лапите са покрити с къс и гъст копринен косъм. Останалата част от тялото е с дълго, богато окосмяване. Козината не е вълниста, къдрава или на шнурове, не се разделя на път на гърба. Вратът и раменете са покрити с гъста грива. От задната страна на бедрата има буйно окосмяване, от крупата до скакателните стави. Опашката е пухкава.

В) Среден шпиц: Черно, кафяво, бяло, оранжево, зонарносиво, други цветове.
Г) Малък шпиц: Черно, кафяво, бяло, оранжево, зонарносиво, други цветове
Д) Той шпиц (померан): Черно, кафяво, бяло, оранжево, зонарносиво, други цветове.
ЧЕРЕН: При черния шпиц подкосъмът и кожата също трябва да са черни, а цветът на покривния косъм да е бляскавочерен, без никакви бели или други цветови примеси.
КАФЯВ: Кафевият шпиц е едноцветно тъмнокафяв.
БЯЛ: Козината трябва да е чисто бяло, без следи от жълто (най-вече), което се случва често, особено на ушите.
ОРАНЖЕВ: Оранжевото трябва да е равномерно и приблизително в средата на цветовия обхват.
ЗОНАРНОСИВ (при кеесхонда): Зонарносивото е сребристо-сив косъм с черни връхчета. Муцуната и ушите са тъмни на цвят, около очите има добре очертани очила, които приличат на деликатно нарисувани с молив наклонени линии, започващи от външния край на окото и до долния край на ухото, съчетани с видими белези и отсенки, образуващи изразителни къси вежди; грива и пръстен около раменете, по предните и заднителапи няма петна под лактите или скакателните стави, с изключение на леки щрихи по пръстите, връхчето на опашката е черно; от долната страна опашката и гащите са бледосребристосиви.
ДРУГИ ЦВЕТОВЕ: Терминът други цветове се отнася за всички отсенки на цветове като: кремаво, самурено-кремаво, самурено-оранжево (с черни връхчета на косъма), черно с подпал или партиколор (бялото винаги трябва да е основен цвят). Черните, кафеви, сиви или оранжеви петна трябва да са разположени по цялото тяло.

РЪСТ И ТЕГЛО:
Ръст при холката:
ВОЛФШПИЦ: 49 СМ. +/- 6 см.
ГОЛЯМ ШПИЦ: 46 см. +/- 4 см.
СРЕДЕН ШПИЦ: 34 см. +/- 4 см.
МАЛЪК ШПИЦ: 26 см. +/- 3 см.
МИНИАТЮРЕН ШПИЦ (померан): 20 см. +/- 2 см.
Кучета под 18 см. Са нежелателни.
Тегло: Всяка разновидност на немския шпиц трябва да има тегло, съответстващо на ръста.

НЕДОСТАТЪЦИ: Всяко отклонение от гореописаните точки следва да бъде смятано за недостатк и сериозността, с която се гледа на него трябва да е в точно съотношение с изразеността му.
СЕРИОЗНИ НЕДОСТАТЪЦИ:
Проблеми с телосложението
Твърде плоска или видимо ябълковидна глава
Носна гъба с телесен цвят, също и клепачи и устни
При вълчия, големия и средния шпиц липсващи зъби
Проблеми с движенията
При сивооцветените шпицове липса на видими щрихи по муцуната
ДИСКВАЛИФИЦИРАЩИ НЕДОСТАТЪЦИ:
Агресивност или прекомерна срамежливост
Отворена фонтанела
Обратна захапка (излизаща напред горна или долна челюст)
Ектропия или ентропия (завръщане на клепача навън или навътре)
Полувдигнати уши
Видими бели петна по шпицове, които не са изцяло бели.

Всички кучета, показващи явни физически или поведенчески аномалии следва да бъдат дисквалифицирани.
Забележка: Мъжките кучета трябва да имат два очевидно нормални тестиса, напълно спуснати в скротума

Съвременни шпицове - характеризират се със заострена, лисича муцуна, изправени островърхи уши, гъста, дълга пухкава козина, пухкава и завита на колеко опашка.
Използват се като стражеви кучета, а някои и като впрегатни и пастирски.